Чехия разследва продажбата на ТЕЦ-а на Доган

0
Снимка: БГНЕС

Чешката прокуратура и полиция са започнали да разследват енергийната група ЧЕЗ за продажбата на ТЕЦ „Варна“ на бившия транспортен министър Данаил Папазов, от когото впоследствие я купи почетният председател на ДПС Ахмед Доган, пише Mediapool, цитирайки чешкото издание seznamzpravy.cz.

Сделката е в доклада на върховната прокуратура в Прага и сега полицията трябва да провери дали контролираната от държавата ЧЕЗ не е загубила от транзакцията. Според опозиционната „Партия на пиратите“ вероятно щетата от сделката е за милиарди крони.

Според члена на Сената на чешкия парламент Лукаш Вагенкнехт загубата може да стигне 8.5 млрд. чешки крони (323 млн. евро) – сума достатъчна за построяването на 60 км магистрала.

След като разследването бе отсрочено миналия април, сега става ясно, че през декември 2020 г. то е отворено.

„Започнато е наказателно производство, по което не коментираме предварително. В ход е стандартно разследване“, е заявил пред изданието Борис Хавел от чешката върховна прокуратура.

Говорителят на ЧЕЗ Ладислав Криз казва, че не знае за полицейското разследване, нито пък в компанията имат индикации за такова.

Вагенкнехт внесе и в Софийската градска прокуратура сигнал за съмнения за извършени престъпления при сделката за продажбата на ТЕЦ „Варна“ от чешката ЧЕЗ на българската фирма „Сигда“. Според чешкия политик има съмнения за съзнателно сключване на неизгодна сделка, за безстопанственост, за избягване на данъци в големи размери и за престъпно използване на служебно положение. С постановление от края на 2020 г. обаче Софийска градска прокуратура прие, че няма данни за престъпления без да разгледа по същество множеството факти, изложени в сигнала, посочиха от Антикорупционния фонд, който си взаимодейства с Вагенкнехт.

Сделката на ЧЕЗ със „Сигда“ на бившия транспортен министър от кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов бе обявена в края на 2017 г. Постигнатата цена бе 48.5 млн. евро, при положение, че ЧЕЗ купи от държавата въглищната електроцентрала край Варна за над 206 млн. евро през 2006 т. Чехите смятаха да я екологизират за 100 млн. евро, но сметките им не излязоха, българската държава отказа да ползва мощността като студен резерв и ЧЕЗ затвори ТЕЦ-а през 2015 г.

През септември 2018 г., няколко месеца след като „Сигда“ придоби ТЕЦ „Варна“, Ахмед Доган купи 70 процента от „Сигда“. Папазов обясни по-късно, че Доган платил около 1.5 млн. лв. за този дял, с който реално придобива контрол над ТЕЦ „Варна“ и прилежащото ѝ пристанище „Езерово“.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили