Червен и жълт код за магнитни бури в следващите дни

0

Жълт и червен код за силни магнитни бури в следващите дни обявиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Най-силните магнитните бури се очакват в средата на месеца – около 13-14 май, и в началото на последното десетдневие – около 20-21 май.

Смущения в по-малка степен се очакват и в края на месеца. Последният епизод на геомагнитна активност тази пролет ще се случи на 28 май . Този път магнитната буря ще има по-сериозен ефект върху тялото. През деня здравето на възрастните хора и децата може да се влоши.

Магнитните бури или както популярно ги наричат „дни с магнитни аномалии“, възникват под въздействието на слънчевите потоци (или вятър). Те представляват изригвания на слънчева плазма. Интензивността им зависи от състоянието на Слънцето и разположението на планетите и звездите.

Геомагнитните бури се усещат от хората с по-лабилно здраве и най вече от тези над 50 г. и страдащите от сърдечно-съдови, неврологични и храносмилателни заболявания.

В тези дни са възможни колебания в кръвното налягане, главоболие, неразположения, безсъние и безспокойство.

Магнитните бури могат да предизвикат учестено сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, тахикардия, екстрасистоли, инсулти, риск от инфаркт. Причината е в настъпващите смущения в провеждането на електрическите импулси към сърцето.

Някои специалисти препоръчват при подобни явления да се пият повече течности, да се избягват тежки храни и алкохол.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили