Честито! Библиотеката в Русе става на 135 г.

0

11 февруари 2023 г. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ отбелязва своя 135-ти рожден ден. Тържеството ще се проведе във фоайето на ІІ етаж и Библиотечко. Програмата включва: 10:30 ч. –  откриване на изложба „Колекциите на русенската библиотека („Личната библиотека на акад. Михаил Арнаудов, Старопечатен фонд, фонд „Захари Стоянов“ и фонд „Редки и ценни издания“)“. В 11:00 ч. започва поздравителен концерт „Музикален подарък“ на нашите дългогодишни съратници, читатели и партньори от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и Клуб по танци „Фламинго-98“. В Библиотечко в 11:45 ч. ще се проведе арт ателието „Библиотечен пъзел“. В пространството на Детски отдел ще бъде подредена и изложбата от подаръците на най-малките ни читатели – рисунките им на тема „Моята любима библиотека“.

Русенската библиотека е едно от най-старите духовни средища в България.  Създадена е, според общинските регистри, на 11 февруари 1888 г., 10 месеца преди откриването на Софийския университет ( 8 декември 1888 г.).  Така тя се легитимира като съществена част от общонационалния обществен, социален, икономически и културен подем непосредствено след Освобождението, когато членовете на просветното дружество “Дунав” се заемат с учредяването на първата градска обществена библиотека. В чл.1 на Устава на дружеството е записана най-важната точка, а именно: „…да тури основа на една градска библиотека”.

През 1954 г. Общината взема решение библиотеката да бъде преместена в сградата на бившата Търговско-индустриална камара, където се помещава и до днес. Това е един от забележителните архитектурни паметници в Русе, построен по проект на арх. Никола Лазаров през 1916 г. за нуждите на първата българска Русенска търговско-индустриална камара. През 70-те години на ХХ век до старото крило е издигнат съвременен комплекс с надстроено книгохранилище. Там сега са разположени Детският отдел и заемната на библиотеката.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук