Честваме общия празник – Деня на Европа

0
честваме общия празник – Деня на Европа

На днешната дата българите, заедно с другите граждани на Обединена Европа, честваме общия празник – Деня на Европа.

Началото е в далечната 1950-а. След Втората световна война Европа е разрушена не само физически, разрушена е нейната икономика. Политиците, съветвани от икономистите, осъзнават, че ако искат просперитет, мир и благоденствие в Европа, трябва да преодолеят съперничествата между европейските страни, наследени от предишни периоди.

На 9 май в Париж, при заплахата от трета световна война, която можела да обхване цяла Европа, френският външен министър Робер Шуман прочита декларация пред международната преса, в която призовава Франция, Германия и други европейски страни да обединят своето производство на въглища и стомана в “първата конкретна основа на една Европейска федерация”.

В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9-и май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9-и май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. Всяка страна, която по демократичен път избере да се присъедини към Европейския съюз, приема неговите основни ценности на мир и солидарност. Тези ценности намират израз чрез икономическото и социално развитие, което приема измерения в сферата на околната среда и регионите – гаранция за един достоен стандарт на живот за всички граждани.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили