Чистят нежеланите графити в Русе

0

Община Русе ще чисти нежеланите графити по сгради и съоръжения в града, съобщават от общинската администрация.

Почистването ще се извършва със собствена техника и специален гел, дарен от „Оргахим“. Гелът разтваря графитите, позволява да се почистват по-лесно от повърхностите и предпазва от ново надраскване. Ефективен е върху облицовъчни плочи и бетон, а с количеството, което “Оргахим” е дарила на общината, могат да бъдат почистени до 300 кв. м. надраскани площи. Вече са премахнати бяха част от вандалските надписи в подлеза на кръговото кръстовище при ОД на МВР

„Графитите са изкуство, признато по цял свят, но когато използваш градската среда да надраскаш името си – това е вандализъм“, категоричен е кметът на Русе Пенчо Милков.

Той припомни за четирите нови машини, закупени от общината миналата година, с които бяха почистени каменните спирки в града. Такива посегателства обаче не намаляват и кметът благодари на дарителите, че се включват в борбата за по-чист и приветлив град.

За да се даде място за изява на истинските графити-артисти, преди месеци общинските служители определиха фасади в Русе, върху които да се изрисуват красиви сюжети. Осигурени са и спрейове за художниците. Очакват се единствено благоприятни метеорологични условия, в които те да могат да реализират своите творби.

„Като компания, която произвежда цветове, ние обичаме цветната градска среда и често работим с графити артисти, които създават истински произведения на изкуството по улиците на Русе. Но градът ни има шедьоври на архитектурата, сгради с историческа стойност и елементи от градската среда, върху които графитите нямат място. Затова създадохме продукти, които да предпазват от нежелани графити и да възстановяват първоначалния вид на сградите“, каза Емил Кунчев, маркетинг мениджър на “Оргахим”.