Д-р Ангел Кунчев: 2 – 2,5 месеца ще продължи епидемичната вълна

0
684
Епидемичната вълна

Епидемичната вълна, която можем да очакваме, би следвало да е в продължителност на два месеца и половина.

Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му, това е третият коронавирус, с който се сблъсква човечеството и на база на преживяното в Китай, донякъде вече и в Европа, може да се твърди, че ние сме в началото на сериозен епидемичен подем.

Той допълни, че се надяват с промяна на времето, подобно на другите респираторни вируси значително да се ограничи разпространението на вируса. Надяваме се това да се случи и с този, но нямаме гаранции, отбеляза д-р Кунчев.

Пикът ще зависи от това какви мерки взимаме. В света имаме няколко модела на поведение. Резултатът от тези мерки е доста различен, коментира Ангел Кунчев. Примери в това отношение са страни като Италия и Испания.

Същевременно във Виетнам, който е много близо до Китай, доста активно успяха да ограничат разпространението. По думите му това е резултат не само на мерки, но и на мисленето на обществото и на неговия манталитет като цяло. Кунчев бе категоричен, че по-голяма част от мерките са в ръцете на отделния човек, в неговото съзнание да спазва указанията. “Това ще е ключово за това каква ще е заболеваемостта”, отбеляза Кунчев.