Д-р Дечо Дечев е новият шеф на Здравната каса

0
50
Д-р Дечо Дечев е новият

Д-р Дечо Дечев е новият управител на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. За него гласуваха 124 народни представители, а един се въздържа.

Д-р Дечев, който беше единствена кандидатура за поста, ще довърши мандата на предсрочно освободения предишен управител на касата Камен Плочев – до 12 март 2020 г. До момента той беше директор на столичната болница „Св. Иван Рилски“.

Пред депутатите д-р Дечев декларира, че до три месеца ще предложи детайлни мерки в направленията, в които бюджетът е провален – лекарствената политика, контрола, медицинските изделия. Той заяви ангажимент, ако мерките бъдат подкрепени от депутатите, той да ги проведе и така 2019 г. да е първата без финансов дефицит на НЗОК.

Д-р Дечев каза още, че идеите му за промени във финансирането на лекарствата не включват изключване на определени медикаменти – иновативни или не. Но ако искаме да са равнопоставени потребителите, то те трябва да получават еднакво финансиране, което покрива лечение, установено на база международни критерии. Не е говорено, че ще се вадят едни препарати и ще се вкарват други, каза Дечев.