Да не се въвеждат екостикери за колите, настоява Цацаров

0

Месец преди официалното въвежда на новите екостикери за автомобили антикорупционната комисия КПКОНПИ под ръководството на бившия главен прокурор Сотир Цацаров настоя транспортното министерство да се откаже от тях.

Техническият преглед ще поскъпне заради екостикерите

По план новите стикери трябва да влязат в сила на 12 юли. Те ще се поставят само на леките автомобили до 3,5 тона и ще указват замърсяването, изхвърляно от колата в няколко различни категории. Идеята движението на някои автомобили да може да се ограничава в дните с мръсен въздух например. Въвеждането им със сигурност ще оскъпи техническите прегледи. Цената на стикера е 6.80 лв., но се очаква увеличението да е по-голямо.

Според КПКОНПИ с въвеждането на екостикерите има опасност от неефективно харчене на публични средства, както и от допълнителни разходи за гражданите и бизнеса. В решението им се посочва още, че у нас има системи за автоматично разпознаване на регистрационните номера на колите и те могат да се използват като алтернатива на стикерите.

За въвеждането на новите лепенки е нужно отпечатването на поне 1,5 млн. от тях, пишат още от КПКОНПИ. В тази процедура комисията вижда корупционен риск.

След изборите поскъпва техническият преглед

В приетите разпоредби, касаещи новите стикери, т. нар. „екостикери“, се създава възможност за реализирането на корупционни практики чрез неефективно разходване на публични средства. По информация от официалната интернет страница на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ за изработването на „Знак за периодичен преглед за проверка на техническата изправност на ППС“ за годишен тираж от 1500 000 бр. е зададена единична цена от 6,80 лв. Това потвърждава идентифицирания риск от разходване на значителен размер публични средства. Отделно са и всички други разходи по въвеждане в действие на цялостната система за контрол“, пише в решението.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили