Дали Вселената е затворена сфера или е плоска?

0
Дали Вселената е затворена сфера или е плоска?

Нийл Агарвал създаде интерактивна визуализация, която може да ни преведе от размера на астронавт до размера на цялата наблюдавана Вселена (или 93.016 милиарда светлинни години в диаметър). За нея учените все още спорят дали е затворена сфера или плоска.

Обичайното обяснение за образуването на Вселената включва период непосредствено след Големия взрив, наречен инфлация, когато Вселената бързо се разширява. Нашите сегашни модели на инфлация естествено водят до плоска вселена, така че ако Вселената наистина е затворена, те би трябвало да се променят.

Но измерванията от космическата обсерватория „Планк“, която работеше от 2009 до 2013 г., показаха, че може би е оформена по-скоро сферично, което би променило почти всичко, което мислим, че знаем за Космоса. „Планк“ картографира космическия микровълнов фон (светлина, останала от първите мигове на Големия взрив) и наблюденията показаха, че има повече от очакваното гравитационни лещи (изкривяване на светлината по формата на пространство-времето заради гравитацията, съгласно Общата теория на относителността на Айнщайн). Наличието на допълнителните лещи предполага наличие на още тъмна материя, която би притеглила Вселената в ограничена сфера вместо да я остави плоска.

Алесандро Мелхиори от Римския университет в Сапиенца и неговите колеги изчислиха, че това е така, защото формата на Вселената най-вероятно е затворена, отколкото плоска и има 41 пъти по-голяма вероятност това да е така, пише nauka.offnews.bg .

Дейвид Спергъл от Принстънския университет казва: „Всички други космологични измервания, което имаме, определят Вселената като плоска. Няма други наблюдения, които да намекват, че Космосът всъщност може да е затворен и има вероятност това измерване на „Планк“ да е просто статистическа грешка. Ако се получат още данни през следващите няколко години, те могат да покажат дали трябва да приемем тази аномалия сериозно или това е просто статистическа грешка“.

Другата космологична загадка е, че близката Вселена изглежда се разширява по-бързо, отколкото би трябвало. Това е трудно да се обясни с нашия стандартен модел на космологията, който включва плоска вселена и беше изчислено, че това става още по-трудно с една сферична вселена, заедно с няколко други космически несъответствия, които тепърва ще трябва да се обяснят. Положението е толкова зле, че го наричат ​​“космологична криза“.

Обсерваторията „Симонс“, която в момента се изгражда в Чили, ще може да измери гравитационните лещи дори по-точно от „Планк“ и трябва да ни каже дали наистина има „космологична криза“ или не.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили