Дами превзеха ТОП 3 в класацията Спортист на годината

0
400
Дами превзеха

Дами превзеха призовата тройка в класацията на в. „Утро“ и Община Русе за най-добър спортист на отминалата 2018 година.

Първото място с 98 точки в престижната класация русенските спортни журналисти отредиха за Биляна Дудова, състезател на русенския клуб по борба „Юнак – Локомотив“, която през 2018 г. спечели сребърен медал на световното първенство по борба, към който добави и две европейски титли – за жени и за състезателки до 23 години, и златен медал от балканското първенство.

На второ място, само с 6 точки по-малко се класира състезателката на Боксов клуб „Русе“ Стойка Петрова, световна вицешампионка и европейска шампионка. Третото място зае колежката й Севда Асенова, европейска вицешампионка по бокс за жени.

Място в призовата десетка намериха още:

  1. Стилян Гроздев – вдигане на тежести, ТСК „Русе“
  2. Ангел Русев – вдигане на тежести, ТСК „Русе“
  3. Габриела Димитрова – бокс, БК „Русе“
  4. Костадин Стойков – волейбол, ВК „Дунав“
  5. Християн Стоянов – лека атлетика, СЛАК „Дунав“
  6. Инна Ефтимова – лека атлетика, СКЛА „Локомотив“
  7. Радослав Росинов – бокс, БК „Русе“

Спортист на годината при приложниците стана Никол Павлова – кордови авиомодели, а за треньор на годината бе обявен главният треньор в БК „Русе“ Павел Сяров, който е и личен треньор на Стойка Петрова и Севда Асенова.

Стойка Петрова и Павел Сяров получиха и наградите „Спортен Олимп“ на най-добрия спортист на България за 20-век Валентин Йорданов.

Любопитна подробност в тазгодишната класация е, че първите 6 места в подреждането спечелиха състезатели от 3 клуба по т.нар. „силови спортове“.

Наградите на победителите в анкетата бяха връчени от кмета на Русе Пламен Стоилов, заместника му Иван Григоров, председателя на Общинския съвет на Русе проф. Христо Белоев и главния редактор на в. „Утро“ Младен Любенов.

Русе може да се гордее с успехите на своите спортисти през 2018 г., трима от които намериха място сред 10-те най-добри спортисти на България, каза в приветствието си към присъстващите кметът Стоилов.