Данъкът върху колите в Русе скача минимално от 2021 г.

0
562

Макар и само с няколко лева, от 1 януари 2021 г. данъкът върху моторните превозни средства в община Русе ще се увеличи.

Това става ясно от предложение на кмета Пенчо Милков до Общинския съвет в Русе. По думите му, причината за искането за промяна в Наредбата за местните данъци и такси е, че тя не е синхронизирана с действащия още от началото на 2019 година Закон за местните данъци и такси, и в нея липсва заложеният в Закона имуществен и екологичен компонент при определянето на данъка.

В докладната записка на кмета са предложени 4 варианта, които да синхронизират спорните текстове от наредбата с действащото законодателство. Становището на общинската администрация е да са избере този, при който предимство има екологичният компонент. При него увеличението на данъка ще бъде с няколко лева годишно.

„Предвид тежката обстановка, не търсим начин хората да бъдат облагани с по-високи суми, напротив, търсим начин това да не се случи“, аргументира се Милков.

По думите му, за „Пежо 206“, произведено през 1999 година, досега данъкът е бил 18,10 лв., а сега ще стане 21,72 лв. , т.е. увеличението е с 3,62 лв. За „Форд Фокус“ от 2005 г. собственикът е плащал 35,64 лв., а сега ще трябва да плаща 39,20 лв. Покачването е под 4 лв. Подобна е картината и при останалите автомобили.

„Ако се приеме този вариант на увеличение на данъците, приходите в бюджета ще бъдат 500 000 лева. Ако бяхме приели друг вариант, който ми беше подготвен в началото на управлението, данъците така щяха да се увеличат, щото приходите да бъдат от 2 млн. лева“, допълни градоначалникът.

Предложението за увеличението на данъка върху моторните превозни средства ще се разгледа на сесията на Общинския съвет през м. юни.