Дъновистите посрещат божествената Нова година, вият бяло хоро

0
22-и март

На 19 август последователите на Петър Дънов – Бялото братство, посрещат Божествената Нова година.

Според Дънов, началото на физическата година е на 1 януари, на Духовната година – на 22 март, а Божествената Нова година започва на 19 август. По традиция членовете на бялото братство посрещат Божествената Нова година с голям събор край петото езеро на Рила – Бъбрека, на 19 август, по стар стил Преображение Господне. Тогава, според Дънов, ставал събор на Слънцето с представители от всички планети. По традиция на изгрев слънце се събират близо две хиляди души, сред които много последователи на учението от други държави, като Русия, Полша, Англия, Шотландия, Швейцария и Италия.

Край Бъбрека членовете на бялото братство изпълняват танца „Паневритмия“. Музикантите се разполагат в центъра на кръга. Използват се различни музикални инструменти също не са ограничени, но с предимство се използва цигулката. Според последователите на Учението целта на танца е постигане на хармония с природата, Бог, Вселената. Играят в кръг, а танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка.

Според последователите на учението Паневритмията е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели и чрез нея се създава пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук