Danuvina Alacris акостира днес в Русе 

0

Корабът Danuvina Alacris („Живият Дунав“), който е реплика на римска луксория от 4 век преди Христа, се очаква да пристигне днес в Русе. 

Очаква се корабът да акостира на русенския кей около 17:30 ч, на Понтон 10. Danuvina Alacris ще престои два дни – неделя и понеделник в Русе, след което ще продължи плаването си по течението на реката. По инициатива на Община Русе в понеделник за международният екипаж, състоящ се от гребци от 7 държави, ще бъде организирана разходка из града 

Danuvina Alacris е дълъг 18 м и е пресъздаден въз основа на автентични останки от римски плавателен съд, намерени край немския град Майнц. Реконструирана е по максимално близки до традиционните за римляните методи и техники. 

Пътешествието на лусорията започна през юли 2022 г. в гр. Инголщадт (Германия) и ще завърши в края на октомври в Румъния. Проектът съчетава римската история по бреговете на Дунав със самия Дунав, който е бил основен свързващ път през цялата Римска античност; сближава и римското минало с 21-ви век и го прави осезаемо – с реконструкция на късноримски дунавски патрулен кораб, чието плаване по Дунав свързва всички партньори, популяризира Дунавския лимес и подкрепя устойчивия културно-исторически туризъм. 

Пътешествието по река Дунав започна на 16 юли от Инголщат, Германия. Маршрутът преминава през осем държави, чиито територии преди почти 2000 години са принадлежали на Римската империя. Плаването по реката ще продължи три месеца и половина, и ще завърши през ноември в Румъния. Проектът се фокусира върху свързването, съживяването, изследването, запазването и открояването на римския Дунавски лимес като транснационално културно наследство от огромно значение с цел създаването на солидна основа за превръщането му в бъдещ Европейски културен маршрут. Чрез него се подкрепя номинацията на ЮНЕСКО за световното наследство на целия Дунавски лимес, като фокусът е върху процеса на номиниране за Хърватия, Сърбия, Румъния и България. 

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук