Дариха исторически оръжия на музея в Бяла

0

Музеят в град Бяла получи като дарение три оръжия с историческа стойност, съобщи директорът на културния институт Иво Жейнов.

Дарението, поводът за което 147-годишнината от Априлското въстание, е от сектор „Трафик на културни ценности към Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Предстои оръжията да бъдат почистени и изложени в музея.

Единият от дарените експонати е характерен за българските земи пищов с кремъчно-спусков механизъм от около 1820 година. Силуетът на оръжието следва стандартните европейски линии от края на 19-и век. Петлето на ударния механизъм е с т. нар. форма „лебедова шия“. Обковът е изцяло стоманен с вбита красива линеарна месингова украса. Дървената ложа е майсторски орнаментирана, като част от нея е карирана. Калибърът е 16 милиметра.

Второто историческо оръжие е белгийска версия на револвер „Гасер“ – модел от 1870 г., с цяла рамка, известен и като „Гасер Монтенегро“. Известно е, че Васил Левски е използвал австрийски дългоцевен вариант на същия модел „Гасер“, но с отворена рамка. Новият музеен експонат е произведен в Лиеж“, уточни Жейнов ш допълни, че масовото производство и техническите качества на това оръжие го правят желано в борбите на българския народ за национално освобождение и обединение.

Третият предмет е кания за масивен османски ханджар от средата на 19-и век, изработена от нископробно сребро.

„Тя е богато украсена и е в прекрасно състояние. Ножницата е ръчно занаятчийско производство. Тя има кована украса във вид на геометрични орнаменти и три пояса от навита сребърна тел. Канията е без халка, което подсказва, че е носена в пояса. Този модел хладно оръжие е било разпространено между кюрдите в османската империя и е използвана на Балканите и в Близкия изток“, каза Жейнов.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук