Дарител и министър откриха отделението за диализно лечение в УМБАЛ „Канев“

0
542
Дарител и министър

Бизнесменът Игнат Канев, който е основен дарител и министър Кирил Ананиев откриха обновеното отделение “Диализно лечение” в Университетската болница “Канев” в Русе.

Отделението бе осветено от НВПр Русенският митрополит Наум. Разширението и ремонтът са извършени с 500 000 лева, дарени от фондацията “Игнат Канев”. С други 600 000 лева са подновени апаратурата и оборудването в отделението, като сумата е осигурена от Министерството на здравеопазването. Двама местни бизнесмени също са помогнали, като са закупили и дарили два от апаратите за хемодиализа.

Това е четвъртото дарение от фондация “Игнат Канев” в полза на лечебното заведение в Русе, като общата сума на даренията е над 2 млн. лв. През септември 2016 г. бе изградена детска площадка в двора на болницата. Година по-късно бе открито новото педиатрично отделение, а след още една отвори врати и новото отделение по трансфузионна хематология.

“България винаги ме е уважавала и винаги съм добре дошъл в тази страна, макар че и аз съм правил грешки – когато е трябвало да бъда тук, не съм бил, но пък съм си платил греховете”, каза по време на тържествената церемония Игнат Канев и допълни, че в скоро време болничното заведение ще получи и нова линейка, от която има нужда.

Отделението “Диализно лечение” обслужва 125 пациенти от областите Русе, Разград и Силистра месечно на 24 диализни поста.