Даряват на храм „Свети Георги Победоносец“ чудотворна икона от Атон

0
„Свети Георги Победоносец“

За храмовия си празник църквата „Свети Георги Победоносец“ в Русе ще получи ценен дар – копие на чудотворна икона на св. Георги, научи ТВН от Русенската митрополия.

Иконата е точно копие на чудотворната икона на св. Георги, със специално изработена сребърна риза и дърворезбован кивот и е изработена в Светогорския манастир „Св. Георги” – Ксенофонт. Тя е дарение от частно лице, който за момента не желае гласност.

Официалното посрещане на чудотворната икона ще бъде в 17 часа в събота, 5 май, пред храм „Св. Георги“ в Русе, след което ще бъде отслужени Молебен и Вечерня.

Чудотворната икона на св. Георги Победоносец, намираща се в манастира Ксенофонт на Света Гора, първоначално се е намирала във византийската столица Константинопол. През 10 век по време на иконоборчеството е бил направен опит за пробождането на образа на светеца с меч, следи от което личат и до днес, след което иконата била хвърлена в морето. След дълго носене по вълните, морето я довело до брега на манастира Ксенофонт, който по това време бил посветен на св. Димитър. След изваждането на иконата на св. Георги от водата, светата обител започнала да го почита за свой покровител, но иконата на първопокровителя на манастира св. Димитър останала на иконостаса до иконата на Божията майка.