Държавата, бизнесът и синдикатите се разбраха за бюджета

0
Гълъб Донев (вляво) и Асен Василев. Снимка: БГНЕС

Държава, бизнес и синдикати имат принципно съгласие за актуализация на бюджета. Това стана ясно в понеделник след заседание на Тристранката. Преговарящите обаче имат разногласия относно бюджета на здравната каса. Според социалния министър Гълъб Донев те ще бъдат изчистени на следващото заседание.

Актуализация на бюджета може да бъде направена само от парламента. Преди това обаче трябва да се мине през процедурата на преговори.

Другата тема, по която е постигнато съгласие, е индексация на пенсиите. Все още не е ясно по каква формула ще се случи тя. Донев предлага да се увеличи тежестта на всяка осигурителна година в пенсионната формула, а в парламента има внесени законопроекти за преизчисление по друг метод – чрез по-висока база на осигурителния доход.

Предвидената актуализация на бюджета отчита и евентуална нова тежка вълна на коронавирус. Според Донев са предвидени достатъчно средства, за да се гарантира и на бизнеса, и на гражданите, че няма да са застрашени доходите и оцеляването им. Ако няма тежка криза, плащанията към бизнеса и здравната система ще бъдат по-малки, обясни финансовият министър Асен Василев.

Шефът на КНСБ Пламен Димитров пък коментира, че подкрепят философията на актуализацията, защото не се орязват едни плащания за сметка на други.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили