Държавата да плаща тестовете на хората и специални за Ковид лечение болници искат от БСП

0

В декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание групата ан БСП поискаха Ковид тестовете да бъдат безплатни за всички български граждани, както и бъдат създадени лечебни заведения, които да се занимават само с Ковид инфекции.

Създаването на изнесени пунктове за безплатно тестване, които хората да могат да посещават свободно и без притеснения, е другото искане на депутатите от Левицата.

От нейно име проф. Георги Михайлов “ благодари“ на председатеял на Парламента Цвета Караянчева, за „окепазяването на целия дебат и изслушването на здравния министър проф. Костадин Ангелов по повод ситацията с Ковид болните в страната. „Вие го пазите като рохко яйце“, каза социалистът на Караянчева.

Според социалиста- медик „натикването във всяка болница на Ковид отделения и на Ковид пациенти създава условия да бъдат все повече и повече заразявани колеги от медицинския персонал. Процентът на заразен медицински персонал в момента е много висок. Затова нашето предложение е да бъдат създадени лечебни заведения, които да се занимават само с Ковид инфекции. Такъв пример има в света и този пример е успешен. Той беше наложен и така бяха овладени и бяха запазени здравето и живота на специалисти, които работят в здравната мрежа.“

В декларацията на Левицата се настоява държавата, в лицето на своите институции да проведе от държавата една  сериозна мащабна разяснителна кампания, която да представи реалните параметри на тази инфекция в българското общество. „Не да се говорят небивалици – нито за форми на лечение, които не за доказано ефективни, нито за проценти на смъртност, които не са верни. Тъй като тази паника се създаде напълно изкуствено в българската нация и сега ние черпим плодовете на тази паника“, се казва в документа.

От ПГ на Левицата настояват всичко това да бъде изпълнено в интерес на българските граждани и предупреждават, че  в противен случай нещата ще продължат да се задълбочават.