Държавата иска да прати 30 000 ученици на почивка, за да помогне на туризма

0
Снимка: Unsplash

Безплатна почивка за 30 000 ученици. С тази мярка държавата иска да подпомогне ударения тежко от ковид кризата туристически бранш. Програмата бе обявена в петък от министрите на просветата, туризма и финансите Николай Денков, Стела Балтова и Асен Василев.

Почивките за децата ще са безплатни. Разходите ще бъдат поети от държавата, която директно ще плати на туроператорите.

„Моя основна грижа е да минимизирам ефектите на пандемията върху учителите и учениците. Това означава, че ще дадем на 30 000 ученици – основно, но и на учители, да посетят по определен ред туристически места и хотели. Това ще стане чрез туроператорите. Така в продължение на една седмица те ще летуват безплатно и в същото време ще се помогне на туристическия бизнес“, обясни Денков.

Ходенето на почивка ще е доброволно. Всяко училище ще може да изпрати до 70 деца, обясни той.

За мярката са отделени 15 млн. лв. Очаква се кандидатсването да започне през юли.

„От страна на бизнес единиците в туристическия сектор ще бъдат подготвени пакети и децата ще могат както да бъдат придвижвани и застраховани до местата за настаняване, така и ще бъде поето и тяхното изхранване. Ще има и много интересни програми за децата. Те ще бъдат свързани с арт дейности, обучение по народни танци, посещение на музеи и други. Това ще има и стратегически ефект върху развитието им”, обясни Балтова.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили