Държавата пак плаща на тецовете на Доган и Ковачки

0
Снимка: БГНЕС

Тецовете на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и на бизнесмена Христо Ковачки пак получават пари от държавата. Този път обаче милионите не отива за т.нар. студен резерв, а за допълнителни резерви, чрез които се правят т.нар. първично, автоматично вторично и ръчно вторично регулиране на честотата, т.е. при нужда се увеличава или намалява консумацията в енергийната система, за да се поддържа баланса й.

Идеята на тези допълнителни услуги е да стабилизират честотата на електропреносната мрежа на необходимите 50 мегахерца, за да се гарантира търговията с електроенергия и включването на възобновяемите енергийни източници при нужда. Тук, за разлика от студения резерв, който се активираше за осем часа, мощността трябва да е включена в системата до 15 минути.

Централите на Доган – ТЕЦ-Варна, на Ковачки – ТЕЦ-Бобов дол, както и държавните ТЕЦ-Марица Изток 2“ и НЕК ще получат малко над 4 млн. лв. за първите два месеца на годината. От публичната информация не става ясно кой колко пари получава.

Плащанията за т.нар. студен резерв към ТЕЦ-а на Доган бяха спрени миналата година по време на антиправителствените протести в опит да ГЕРБ да се разграничат от ДПС. Сега се подновяват, но под друга форма.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили