Милиони са източени чрез отчитане на фиктивни почивки за ученици

0
Николай Денков, Снимка: БГНЕС

Търговското дружество „Ученически отдих и спорт“, чийто принципал е министърът на образованието е отчело близо 300 хил. нощувки на ученици, за които няма документи и не може да ги докаже. Това съобщи просветният министър Николай Денков. За тях са платени почти 8 млн. лв.

От юли 2019 г. дружеството има договор с МОН, според който то трябва да осигури почивки на близо 50 хил. ученици за тригодишен срок. Става дума за общо над 482 хил. настанявания на деца. „Ученически отдих и спорт“ има 145 почивни бази.

Всяка нощувка на ученик се субсидира от министерството с 30.46 лв., а почиващият доплаща между 6 и 18 лв. в зависимост от почивката. От началото на юли 2019 г. до края на юни тази година дружеството е поискало да му бъдат платени близо 300 хил. нощувки.

При проверките обаче е установено, че няма документация, която да доказва почивките. След първия одит на МОН в дружеството оттам признават погрешно отчетени над 37 хил. настанявания. Те били записани като осъществени, но всъщност били „прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди“. Заради тази грешка към бюджета на министерството са възстановени 1 млн. лв. Не е ясно обаче какво се случва с останалите близо 8 млн. лв.

Просветният министър ще подаде сигнали до прокуратурата и до държавната финансова инспекция.