Датчици ще казват кога класната стая трябва да се проветри

0

130 датчици за измерване на количеството въглероден двуокис в 130 класни стаи в няколко русенски училища монтира и дари Фондация „Русе – градът на първите неща“, Това съобщиха представители на фондацията на пресконференция в клуба на БТА в Русе.

Те ще бъдат монтирани в помещения в ОУ „Отец Паисий“, ОУ „Любен Каравелов“, МГ „Баба Тонка“ По този начин, в духа на първите неща, Русе се включва в социално-информационна кампания за качеството на въздуха в училищата “Знаеш ли какво дишаш?“, която стартира от днес в Русе и продължава с инициативи в  София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Видин.

Статистиката сочи, че едно от всеки три европейски деца страда от астма или алергии, като броят на респираторните заболявания се увеличава с всяка изминала година, особено в Централна и Югоизточна Европа. Налице е ясна необходимост за предприемане на мерки за подобряване на качеството на въздуха още от детската градина или училищната среда.

Фокусът на кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“ са местата, където децата прекарват голяма част от ежедневието си всеки ден – класните стаи. Учениците са особено податливи на последиците от дишането на замърсен въздух. Тяхната имунна система, белите дробове и мозъкът им все още се развиват. Замърсеният въздух в затворените училищни помещения може да засегне физическото здраве на децата, способността им да учат, да се концентрират и да повлияе на целият им ритъм на живот.

Монтираните датчици позволяват контрол на нивата на въглероден двуокис, температура и влажност в помещенията, и със звуков сигнал известяват когато тези норми биват превишени. Следва най-лесното решение – да се проветри помещението. Към момента наблюденията на нашите партньори от „Q – онлайн“ показват, че сутрин преди започване на часовете нивата са от порядъка 560-680 РРМ. При влизането на учениците в стаите сутрин нивата рязко се покачват и до 8:50 -9:10 часа достигат 1800-2000 РРМ.

Нормалните нива са до 800-850 РРМ, като алармите се получават след стойности от 1000-1200, което не е добре. След това в зависимост от използването на стаите ( големи класове които ги сменят и тези до 4 клас които са и със занималня) нивата се запазват, леко спадат или се вдигат до 3500-3800 РРМ.

Излагането на високи нива на въглероден двуокис затруднява мисленето, появява се сънливост и невъзможност за съсредоточаване. Ползите са следните:

  • по – добра работна среда за учители и ученици
  • по – добро и навременно управление на проветряването на класните стаи
  • възможност за включване и управление на други уреди за качеството на въздуха в стаите като вентилационни системи, автоматично отваряне и затваряне на прозорци, управление на отоплителни системи и др.
Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук