Дейците на културата в Русе с апел към държавата за ремонта на Операта

0
Русенската опера затъва финансово

Официално писмо с призив към държавните институции да подпомогнат с финансиране ремонта на Държавната опера са изпратили членовете на Обществения съвет за култура.

Миналото лято част от покрива на емблематичната за града сграда се подпали и изгоря при ремонтни дейности и от тогава тя се използва само за репетиции. За представленията си оперните артисти използват Доходното здание, а някои от тях през лятото бяха и под открито небе.

Проектът предвижда укрепване на основите, изграждане на нов покрив в оригиналния му вид, цялостна реконструкция на сградата, в това число фоайета, гримьорни, складове, санитарни помещения, административна част, сцена и сценични пространства, включително сценична механизация, озвучаване и художествено осветление.

„Русенските творци заслужават да имат своя възстановен храм на музиката, в който да творят и посрещат почитаемата публика, като тази сграда е емблема на града и символ на музикалната ни култура, дух и традиции“, пише в писмото, адресирано до президента на Република България, председателя на Народното събрание, министъра на културата и председателя на комисията по култура и медии в Народното събрание.

Към настоящия момент е изготвен проект за изграждане на нов покрив над сценичния тракт и се очаква финансиране от МК за реализацията му. Средствата за проекта в размер на 300 хил. лв. са договорени след среща на заместник-кмета Енчо Енчев с министъра на културата и екипа му. Предвижда се и залагане на финансови средства към бюджета за 2022 г. за реализация на цялостния ремонт.