Делото срещу братя Бобокови влезе в съда

0

Специализирана прокуратура внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд по дело за нерегламентирано управление на опасни отпадъци.

Обвиняеми по него са общо шест лица, сред които братята Пламен и Атанас Бобокови, и бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков.

Атанас Бобоков и Красимир Живков са предадени на съд за това, че са ръководили организирана престъпна група, чрез която в период от около пет години, с користна цел, чрез управление на отпадъци не по установения ред, са създали опасност за живота или здравето на други лица или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда, както и за трансграничен превоз на опасни отпадъци в нарушение на установения ред.

Освен това обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност и за вторични престъпления – неплащане на данъчни задължения в особено големи размери и престъпление против народното здраве и околната среда.

Предвидените наказания за ръководителите на организираната престъпна група са лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а за участниците от три до десет години.

За извършените екологични престъпления, законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години и глоба от петнадесет до петдесет хиляди лева.

За документните престъпления предвиденото наказание е лишаване от свобода до пет години и лишаване от право на лицето да заема определена държавна или обществена длъжност.

Внесените в Специализирания наказателен съд материали по делото са в обем от 546 тома. Приложени са и събраните в хода на разследването веществени доказателства, които също са в значителен обем.

Предстои Специализираният наказателен съд да определи дата за разпоредително заседание.

 

зарядни станции за електромобили