Демографската криза затрива училища?

1

Това каза пред екип на ТВН и „Русе нюз“ директорът на Регионалния инспекторат по образование в Русе Димитър Райнов.  По думите му, основната причина за тази мярка е демографската криза. Очакванията са в близките седем години образователната система да бъде напусната от 7000 ученици, което няма как да не се отрази и на работата на училищата, коментира Райнов. Само за последните 13 години в Русенско, училище са напуснали 15 000 деца. Закрити са няколко професионални и основни училища.

Основният проблем към момента пред системата е, че децата и техните родители смятат за непривлекателни специалностите в професионалните училища. Всички искат да учат икономика, право… но така не става, коментираха експертите.

Според стопанската камара държавата е тази, която трябва да се намеси и да търси стимули за запълване на професионалните паралелки. Тя трябвало да е тази, която да диктува какви паралелки да има и да налага контрол.

Според директорите на професионалните училища обаче това съвсем не е така. „В страните от Европейския съюз бизнесът е този, който казва от какви кадри има нужда. Те са тези, които плащат заплати, когато учениците отиват при тях, плащат и на училищата за това, че са подготвили кадри, които те да наемат. Дали тук бизнесът е готов на това”, попита директорката на професионалната гимназия по промишлени технологии Анета Христова.  Тя коментира, че учениците, които добиват професия в училище са добри и това се показва от техните резултати при национални състезания.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

1 коментар

  1. Друго си е да учиш в техникум по…….,друго е да те запишат в професионално училище по …….,па макар и наречено ….гимназия! Управници,министри, причината за отлива от професионалното образование СТЕ ВИЕ!Разказахте му играта!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук