„Демократична България“ няма да подкрепи кабинета на ИТН (видео)

0
Снимка: БГНЕС

„Демократична България“ няма да подкрепи предлагания от „Има такъв народ“ кабинет. Това обяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

Според него подкрепата за това правителство би означавало ДБ да предадат доверието на избирателите си, поискали промяна.

„Можем ли да подкрепим правителство, наложено със заплахи и диктат? Не можем“, заяви Иванов.

Той обясни, че по време на преговорите е видял „индикации за отвореност към ДПС“. По думите му в декларацията на ИТН отсъствали ключови приоритети като прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев, нито за конституционна реформа на Висшия съдебен съвет и прокуратурата или за прочистване на МВР и службите за сигурност.

Иванов призова да се мисли за съставяне на правителство с третия мандат. Според него подобен кабинет може да има хоризонт от 6-8 месеца. В него трябва да влязат успешните минситри от служебния кабинет. Целта е страната да бъде преведена през идващата криза с коронавируса, да се приеме бюджет и да се подготви съдебна реформа.

След тези 8 месеца да се проведат нови избори, предложи съпредседателят на ДБ. Той обясни, че коалицията му не се страхува от нов вот.

„Това е решението, което е възможно“, заяви Иванов.

ДБ също носи своята отговорност за това, че се е стигнало до тук, каза още той. Трябвало е още от самото начало да поставят „ребром“ въпросите, които ги притесняват.

„Наистина искахме да се получи с първия мандат“, каза Иванов.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили