Ден след Благовещение преминаваме лятно часово време

0
Въртим стрелките на часовниците

На 26 март, ден след големия християнски празник Благовещение, преминаваме към лятно часово време.

За това напомнят от Българския институт по метрология. Това означава, че в 03:00 ч. трябва да преместим часовниците с един час напред. Връщането към астрономическото време ще стане в 04:00 ч. през последната неделя на октомври, която тази година е на 29-и.

Лятното часово време е система, въведена преди 100 години за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

Ефектът обаче е спорен и през последните години редица държави се отказват от използването на „променливото“ часово време. Последното превъртане на стрелките в ЕС трябваше да е през 2021 г., след което всяка страна да избере в кое часово време да остане. При проведеното допитване по-голямата част от българите предпочетоха страната ни да остане на лятното часово време.

За да влезе решението на ЕП в сила обаче, трябва да се произнесе Съветът на ЕС, което още не се е случило, тъй като правителствата на държавите-членки още не са се договорили кое часово време да бъде въведено – зимното или лятното. Ако държавите в обща часова зона не се координират и не изберат еднакво време, може да се стигне до сериозна часова разлика и респективно – до проблеми с трансграничната търговия, транспорта, далекосъобщенията и пътуванията

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук