Депутат да наруши карантина е маловажно, установи прокуратурата

0
Бранимир Балачев, Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев няма да бъде съден за нарушаване на карантината, въпреки че е доказано, че след като е дал положителен тест за коронавирус се е явил като адвокат по дело във Варна. Според Софийската градска прокуратура обаче деянието е малозначително и не следва да се образува разследване.

За решението на прокуратурата съобщиха от МВР. Оттам добавиха, че ще го обжалват, тъй като досега масовата практика е нарушаването на карантината да се преследва по наказателен път. От полицията посочват, че за изминалите две години са осъдени над 1200 души, 15 от които – дори ефективно.

Балачев дава положителен тест на 26 януари. Поставен е под карантина, а в следващите дни си прави още четири теста. Те са отрицателни и той се явява във варненския районен съд, макар да знае, че е под карантина.

Според прокуратурата нарушението е маловажно. Депутатът нямало как да зарази други хора, защото имал четири отрицателни резултата. Прокуратурата дори е стигнала до извода, че той е действал в интерес на обществото, защото иначе съдебното заседание щяло да се отложи, а делото – да се забави.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили