Депутат: Няма логика дете на 5 години да е с маска, а 4-годишно – без маска

0
Снимка: Pixabay

„Личното ми мнение е, че няма как да се обясни на родителите и на обществото, че едно дете на 3 години и на 4 години може да е без маска, едно дете на 5 години или на 6 години трябва да е с маска в детската градина“.

Това заяви пред БНР депутатът Ирена Атанасова, която оглавява парламентарната комисия по образование. Преди дни МОН пусна указания, според които маските ще са задължителни и за децата в предучилищни групи. Реакцията на родителите бе отрицателна. Според Атанасова това ограничение не е било обсъждано в парламента.

Маската става задължителна и за шестгодишните?

„Наистина на мен ми изглежда нелогично децата в предучилищните групи (защото ние имаме предучилищни групи и в училищата, и в детските градини) в две съседни помещения на детската градина деца с половин година разлика във възрастта – едните трябва да бъдат с маски, другите без маски. Няма логично обяснение“, заяви тя.

Според нея често изискванията на здравните власти не съвпадат с тези на училищните.

„Аз например смятам, че можеше да се оборудват класните стаи с ултравиолетови лампи. Дадоха се достатъчно средства за какво ли не, включително и за индивидуални средства, с които да работят децата в неприсъствено обучение. Можеха да бъдат отпуснати и средства за присъственото обучение“, каза Атанасова.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили