Депутат от Русе получи проучвателния мандат

0
Депутат от Русе

Представителите на Реформаторския блок взеха проучвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-ото Народно събрание.

Той им бе връчен от президентът Росен Плевнелиев съгласно конституционната процедура след оставката на правителството. Това е третия и последен опит за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент. Мандатът взе русенският депутат Румен Христов, който е заместник-председател на СДС Румен Христов.

Държавният глава каза в началото на срещата, че ще се радва, ако бъде направено усилие в рамките на 43-ия парламент да се сформира правителство. Понякога „един процент шанс може да бъде 100 процента шанс“, така че си заслужава да опитаме, още повече в светлината на рекорден брой кризи, които се разиграват около нас, в региона и по света, каза президентът Плевнелиев и пожела успех на Реформаторския блок.

На срещата, която продължава и в момента,  са още заместник-председателят на ПГ на Реформаторския блок Борислав Великов, депутатът и заместник-председател на СДС Костадин Марков и Александър Христов, член на Постоянното присъствие на БЗНС.

Партиите в Реформаторския блок не бяха на едно мнение дали трябва да върнат мандата, както вече направиха ГЕРБ и БСП, и да се върви към служебен кабинет и предсрочни парламентарни избори, или да се направи опит за кабинет в рамките на действащото 43-ото Народно събрание. Но след Извънреден съвет рано тази сутрин на РБ стана ясно, че мандатът ще бъде приет. Разговорите и срещите, които РБ проведоха преди дни обаче не дадоха сигнали, че в рамките на този парламент може да има стабилно мнозинство.

 

Бъди свободен