Депутатите гласуваха: Главният прокурор остава без охрана

0
Снимка: БГНЕС

След дълги дебати и повторно гласуване депутатите приеха на първо четене да лишат Главния прокурор от държавна охрана, такава се предвижда само за президента, премиера и за председателя на Народното събрание. Това става възможно чрез промени в Закона за Националната служба за охрана, предложени от Ива Митева и група депутати.

Промените бяха гласувани още вчера и породиха остри спорове между народните представители, които така и не стигнаха до консенсус до края на деня. Днес още в началото на пленарното заседанието, след Председателски съвет, Ива Митева предложи да включат гласуването на промените в Закона за НСО в днешния дневен ред. Това доведе до поредицата от процедури, както и до бурни скандали между представителите на „Има такъв народ“ и ГЕРБ. Митева обяви 30-минутна почивка и свика втори Председателски съвет на Народното събрание за деня.

След нея в залата присъстваха 125 депутати, а Митева обяви гласуване веднага. 101 от народни представители се обявиха „за“ промените. Така Ива Митева съобщи решението си Законът за НСО да бъде обявен за приет.

Десислава Атанасова от ГЕРБ реагира остро и заяви, че измененията не са подкрепени от минимума депутати 121 и обяви решението на Митева за „порочна парламентарна практика“.

„Смятам, че е грях да искате да се гласува до дупка, докато получите резултата, което са си наумили, при условие че нямате необходимото мнозинство“. каза още Атанасова.

Митева отвърна, че ако парламентарната група на ГЕРБ не са съгласни с решението и да го атакуват в Конституционния съд. Предстои още едно гласуване.

Най-добрата агенция за подбор на персонал