Депутатите решават: Ще има ли кабинет „Желязков“?

0

В 13 часа Народното събрание ще гласува министър-председателя, структурата и състава на правителството, предложени от най-голямата парламентарно представена политическа сила – коалицията ГЕРБ-СДС.

В проектокабинета начело с Росен Желязков има един вицепремиер и 19 министри, 7 от които от настоящото служебно правителство. За да бъде приет проектокабинетът „Желязков“, са необходими 121 гласа от народните представители.

Преди гласуването в пленарната зала обаче подкрепата за него остава неясна. ГЕРБ-СДС призовават за знакова подкрепа от ПП-ДБ, те обаче отказват.

Втората политическа сила ДПС не е коментирала изобщо обявения в понеделник кабинет. Позициите на „Възраждане“, „Има такъв народ“ и БСП са да не гласуват за кабинет с първия мандат. А евентуалната подкрепа за кабинета Желязков предизвика раздор в редиците на „Величие“, като лидерът на парламентарната група Николай Марков снощи заяви, че прекратява всичките си участия в събития на партията.

БСП също припомниха, че има решение на Националния съвет парламентарната група да не подкрепя правителство с мандата на ГЕРБ. „Предложеният състав на МС не кореспондира със заявката, която направи ГЕРБ за експертен кабинет“, заяви в Русе народният представител от БСП за България Иван Иванов в понеделник.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че кабинетът не е с четиригодишен хоризонт, а ще се бори да гарантира приемането на бюджет, законите по ПВУ и влизането ни в Еврозоната, след което подава оставка. „Първата и най-важна цел е приемането на бюджета. Втората е Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Еврозоната е политически въпрос и ако има правителство, може да го придвижим. След това спокойно може да отидем на избори“, каза лидерът на първата формация в 50-о Народно събрание.

Предстои да видим дали ще има подкрепа от 121 гласа. Дали това ще се случи или пък ще има игри с кворума, така че кабинетът да мине с по-малко от нужните 121 гласа подкрепа, предстои да видим.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук