Депутатската заплата се вдига с близо 300 лева

0
28
Основната депутатска заплата

Основната депутатска заплата се увеличава с 297 лева и достига 3540 лева. Увеличението се получава благодарение на методиката, по която се изчислява.

Досега базовото месечно възнаграждение на парламентаристите беше 3243 лева.

Данните на НСИ показват, че през декември 2017 г. средната работна заплата в обществения сектор е достигнала 1180 лева. Депутатската заплата е равна на три средни заплати в обществения сектор през последния месец на всяко тримесечие. Ето защо преизчисляването на заплатите на народните ни представители води до увеличение с почти 300 лева.

Разбира се, реалното възнаграждение на депутатите е доста по-високо от 3540 лева, тъй като към основната им заплата се начислява бонус за участие в парламентарни комисии, както и клас за прослужени години.

Председателят на парламента получава 55% над заплатата на редовия депутат. Неговите заместници взимат 45% над заплатата на “обикновения” народен представител.

На депутатите, попаднали в съставите на парламентарните комисии, е отредено 15% увеличение на заплатите, но често един депутат участва в две и повече комисии, което допълнително увеличава месечното му възнаграждение.