Десетки българи са блокирани на пристанището в Дувър

0
Снимка: БГНЕС

Десетки българи са останали блокирани на пристанището в английския град Дувър. Причината е внезапното затваряне на границите на много европейски страни за идващи от Великобритания заради новия щам на коронавируса. Българите в Дувър чакат повече от две денонощия, съобщава Нова телевизия. Някои от тях са се опитали да се качат на ферибота до Франция още в неделя вечерта.

На пристанището има и осем бебета, а според външното ни министерство от британска страна не са осигурени никакви условия за нашенците. Няма нито храна, нито вода. Пътят назад е блокиран, защото магистралата е затворена, а дали пътят напред ще бъде отворен, не е ясно.

Освен много пътуващи за празниците, са блокирани стотици тирове. Според Николай Рашков представител на междунарондна транспортна фирма в момента във Великобритания има опашки от по 70 километра.

„Меко казано са изнервени, притеснени. Шофьорите имат ангажимент както за камиона, така и за стоката, която е вътре в него. А и да не забравяме, че Коледа е след няколко дни. Тези хора трябва да се приберат при семействата си“, заяви той.

В опит да помогне за Дувър спешно е заминал завеждащият консулската ни служба в Лондон Николай Ванчев.

„Това, което получаваме като информация е,че продължават преговорите между Париж и Лондон. Френските власти искат PCR тест, който е около 180 лири и става по-бавно, но пък е точен. Британските власти с цел икономия и бързина искат тест чрез намазка, който става за около 15 минути в полеви условия“, заяви той.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили