Десетки декари сухи треви горяха в Русенско

0
Снимка: Архив

Само през вчерашния ден те са реагирали на девет сигнала, като седем от тях са възникнали в сухи треви и храсти.

Пожари е имало край с. Баниска, с. Иваново, с. Бъзън, с. Горно Абланово, с Николово, кв. Ср. кула, кв. Тракцията и др. Общо засегнатите площи са над 70 дка. Причините за всички са човешка небрежност при боравене с открит огън.

От Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” – Русе напомнят на гражданите, че е забранено паленето на крайпътни слогове, суха растителност по ливадите и стърнищата, както в  поземления, така и в горски фонд. При разходка сред природата или при движение с автомобил е абсолютно недопустимо да се изхвърля не загасена угарка от цигара – макар и малка по размери, тя притежава достатъчна „огнева мощ” да запали сухата тревна растителност при попадането си върху нея. Изхвърлянето на стъклен амбалаж или стъклени парчета сред сухата растителност има ефект на лупа вследствие продължителното слънчево нагряване и също се превръща във фатален огнеизточник.

Паленето на огън за приготвяне на зимнина се разрешава само на разстояние минимум 10 м от сгради! Огнището трябва да се огражда с минерализована ивица – това е ивица, почистена от цялата тревна маса до почвения слой. В никакъв случай огънят да не се оставя без наблюдение, а в близост да се осигури съд с вода. При ветровито време да не се пали огън – летящите искри и въглени разпространяват огъня в неочаквани посоки, той се разраства и може да обхване намиращи се наблизо сгради.

ОУПБЗН Русе отправя апел към гражданите да бъдат по-внимателни при боравенето с открит огън и стриктно да спазват правилата за пожарна безопасност!

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук