Десетокласници проучиха дейностите на русенските военни части през Втората световна война

0

Десет десоткласници от Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ в Русе представиха историческо проучване, свързано с дейностите на русенските военни части през Втората световна война.

Проучването е в рамките на 43 страници, като то е базирано на три албума. Два от тях се съхраняват в местния отдел „Държавен архив“, а другият в Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Последният е бил притежание на командира на Пети пехотен Дунавски полк полковник Васил Тодоров. Освен това са използвани още близо десет литературни източника, като в изследването са участвали и още шестнайсет ученици от Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в крайдунавския град. Анализираните периоди включват влизането на българските войски в Южна Добруджа след подписването на Крайовската спогодба през 1940 година, участието на Дунавската дивизия на Прикривающия фронт през 1943-а, както и военните действия в периода май – декември 1944-а.

Изследването, което освен кратка книга представя и 10 табла, е част от заключителните събития по реализацията на проект, осъществен по програма „Знание и растеж“ на фондация „Русе-град на свободния дух“, с подкрепата на „Еконт експрес“ ООД.

За труда си младежите получиха поздравителни адреси от областния управител Борислав Българинов, от кмета на Община Русе Пенчо Милков, както и председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Проектът е осъществен под ръководството на учителите по история Николай Чакъров и Венцислав Ралчев. Консултант-обучител по дигитализацията на архивните документи е била д-р Надежда Цветкова, която е главен експерт в отдел „Държавен архив“. Консултант пък по военна история и подготовка за печат е бил о.з. майор Евгени Алексиев от Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.