Деца коледуваха за здраве в УМБАЛ „Медика“

0
коледуваха за здраве в УМБАЛ „Медика“

Пременени в празнично народно облекло, накичени с китки и калпаци, ученици от ОУ „Васил Априлов“ и ОУ „Иван Вазов“ коледуваха за здраве в УМБАЛ „Медика“ в Русе.

Младите момчета припомниха народните традиции и обичаи, изпълнявайки традиционни коледарски песни, чрез които злите сили се прогонват, а здравето и щастието съпътстват всички през цялата година. Те посетиха отделенията на болниците и зарадваха пациентите с това, че в тази крехка възраст се стремят да запазят народните ценности.

„Стопаните“ от своя страна почерпиха учениците с традиционни коледни кравайчета и лакомства.

Въпреки че не е християнски ритуал, коледуването е неотменим обичай от българските декемврийски празници. Момците представляват овчарите, на които Ангел Господен е благовестил раждането на Божия Син. След като видели с очите си Младенеца на мястото посочено от Ангела, те слезли в града и разказали за случилото се на всички. Приобщаването на младежите към народните обичаи съхранява културните ценности на българите. Дълбоката символика в народните обреди, ни кара да се чувстваме горди, че сме съхранили този обичай през вековете.