Деца от Русе посетиха Европарламента

0

Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел осигури тридневна визита в Брюксел за опознаване на Европейския парламент за победителите в конкурса, който организира за българските ученици всяка година. Освен от Русе, групата включваше деца от Петрич, Благоевград, Сандански, Монтана, Луковит, Шумен, Дупница, Карлово, Велико Търново, Ловеч, Пловдив, Силистра, Варна, Кубрат… Журито и директорите на училищата с най-много участници също бяха част от посетителската група.
Началото на визитата беше поставено с лекция за ролята и функциите на Европейския парламент, неговите правомощия и любопитни факти от миналото и настоящето на институцията. В последвалата среща с евродепутати от Групата на ЕНП, българските ученици научиха за спецификата в работата на членовете на Европейския парламент и по-конкретно за приоритетите на Мария Габриел като зам.-председател на Групата на ЕНП.
Впечатляващо за учениците беше посещението на Парламентариума, където имаха възможност за виртуална разходка из пленарната зала, потапяйки се в истинската атмосфера на Европарламента. Част от изненадите, подготвени от евродепутата, включваха още среща с екипа на комисар Кристалина Георгиева и посещение на емблематичните за Брюксел парк „Мини Европа” и Атомиума.