Деца се надпреварваха с коне в Русе

0
89
Деца с коне на хиподрума

В надпреварата се включиха 6 млади състезатели и двама аматьори: Симона Пометкова с кобила Шаран и Стефани Стефанова с кон Белвю от клуб „Русе хорс“, .

Клубът по конен спорт и коневъдство „Русе хорс“ бе представен от Симона Пометкова с кобила Шаран и Стефани Стефанова с кон Белвю, и Калина Димова с кон Вранглер, Магдалена Пенкова с кобила Галерия, Михаела Кирилова с кон Джеронимо, Ния Николова, Селина Синджо, Стефан Игнатов с кон Джеронимо от клуб „Кентавър Русе“.

На публиката бяха представени две изпитания Конкур-ипик за начинаещи състезатели от Държавния спортен календар и Дерби-крос за напреднали. Височина на препятствията беше до 100 см, а мокрият терен амбицира младите ездачи и те спечелиха заслужените аплодисменти на публиката. В изпитанието за начинаещи големия приз грабна младата надежда на „Кентавър – Русе“ Калина Димова с кон Вранглер, втора е Михаела Кирилова с кон Джеронимо от „Кентавър – Русе“, трета остана Стефани Стефанова с кон Белвю от „Русе хорс“.

В рамките на събитието беше представена и програмата за обучение на коне и ездачи, разиграна и в мини вариант на игра с публиката, с участието на отбори от типа „мама, татко и аз“. Две от най – активните и смели зрителки, включили се в игрите, спечелиха заслужено безплатна езда.

Това е второто събитие по проекта „Конете – един по-добър начин на живот“, осъществяван с финансовата подкрепата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“  по програма „Русе – Европейски град на спорта 2016“.

Целите на инициативата са: да се популяризира Русе като дестинация за елитен конен спорт за всички възрастови групи, да се популяризира конния спорт и общуването с конете,  да се представят иновативни и малко познати за гражданите на Русе начини за практикуване на активен и здравословен живот, да се повиши нивото на практикуващите конен спорт чрез майсторски класове.