Деца управляват парите на деца в банка

0
49
Деца управляват парите на деца в банка

Деца управляват парите на деца в индийската столица Делхи. Момче на 14 години е директор на банка с името „Детската банка за развитие“. В нея деца и младежи самостоятелно управляват парите на връстниците си от бедните квартали под патронажа на неправителствена организация, съобщава Deutsche Welle.

Идеята е децата да не носят припечелените пари постоянно в джоба си, за да не рискуват да бъдат ограбени. Всичко изглежда като игра. На една маса е поставен картон с дупка по средата, а отгоре е изписано „Гише за пари в брой“. Но това не е никаква игра, казва директорът на детската банка Шеих Самер, който е избран за длъжността, защото е много добър математик, осъзнава каква огромна отговорност носи и се отнася много сериозно към работата си.

Въпреки натрупания опит, знания и трудно извоюваното си място, Шеих не иска да става банкер: „Много искам да стана лекар. Толкова хора тук не могат да си позволят лечение, защото са бедни. Затова си мечтая един ден да работя в болница, която предлага безплатно лечение“, казва той.

Сред клиентите на банката е и 14-годишната Прия, която идва почти всеки ден в детската банка и не внася джобни пари, а пари, изкарани с труд. Тя разказва: „Постоянно ми разбиват спестовната касичка. Вчера загубих повече от евро. Спестовната ми касичка беше пълна догоре. Предполагам, че братята ми са я изпразнили. Затова вече не искам да държа пари вкъщи. С тези спестявания мога някой ден да помогна на родителите си. Например да платя сметката за лекар“, добавя тя.

По принцип детският труд е забранен в Индия, но ако детето просто помага на родителите си, тогава му е позволено да работи съвсем легално. Децата сами искат да спестяват пари, имат спестовна книжка към банката и почти всеки ден слагат по нещо в нея, за да си платят по-късно образованието или да отворят собствен бизнес. Парите на децата редовно се внася в „истинска“ банка, за да получават и лихви.