† Димитър Гайдаров вече ще танцува на небето

0

Напусна ни дългогодишният премиер балетист и хореограф на Държавна опера – Русе Димитър Гайдаров, съобщиха от културния институт.

Димитър Янев Гайдаров е роден на 7 авг. 1935 г. в Ямбол. Неговата тясна връзка с Русенската опера започва след завършването му на Хореографското училище в София. В Русе той е поканен от големия балетмайстор Асен Манолов – от 1957 до 1980 г. е артист-балетист, а дълги години и премиер солист на балетния състав на Операта. Той е от поколението артисти, които поставят основите и градят русенския балет, за да го изведат до високите върхове на професионалното майсторство, които със своя талант и енергия спомагат за неговия просперитет.

В неговия репертоар влизат множество централни роли – Фауст от „Фауст“, Чавдар от „Хайдушка песен“, Зигфрид от „Лебедово езеро“, Верхат от „Легенда за любовта“, Кармело от „Любовна магия“, Принцът от „Пепеляшка“, Паоло от „Франческа де Римини, Младежът от „Нестинарка“, Студентът от „Панаир в София“ и много други.

Най-често партньорка на Д. Гайдаров на сцената е Надежда Руменин, но играе също и с Йонка Петкова, Дарина Славова, Мариана Захариева, Мария Стамболова, Маргарита Траянова, Красимира Колдамова. Негови партньори са също и Тодор Тодоров, Петър Луканов, Димо Врубел, Михаил Дамянов, Стоян Георгиев, Тошко Иванов, и др.

Голямата любов на Димитър Гайдаров към фолклора го води към създаването на Студентския танцов състав при Висш институт по машиностроене, механизация и електрификация на селското стопанство – Русе /днес Русенски университет/. Той е негов основател и художествен ръководител в продължение на 25 години.

За постиженията си в балетното изкуство и народните танци Д. Гайдаров има редица отличия, грамоти и медали, най-голямото от които е орденът „Кирил и Методий“ I степен.

Отиде си един голям артист, чийто живот бе осмислен от танца.

Светъл да е пътят му към вечността!

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук