Освобождават министъра на туризма от разпоредбите на ЗОП

0

За изпълнението на националната туристическа реклама министърът на туризма може да не прилага разпоредбите на ЗОП в случаите, в които рекламата се изпълнява чрез директно възлагане към дружества от списък, утвърден с регламент на Европейския съюз, реши парламентът.

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за туризма, предложени от Министерския съвет. С тях се въвежда изключение от прилагането на Закона за обществените поръчки (ЗОП) за поръчки за услуги на много големи онлайн платформи или много големи онлайн търсачки по регламента за електронните услуги за споделяне на видеоклипове, свързани с рекламата на туризма. Тази правна възможност не може да се прилага за никакви други дейности по подготовката, управлението и отчитането на националната туристическа реклама, е записано в измененията.

С други промени в закона министърът на туризма се задължава да публикува ежемесечно на интернет страницата на ведомството справка с информация за изразходваните средства, както и за ефективността на рекламата, съгласно данните за ефективност, предоставени от платформите или търсачките. Справката да се публикува и в отворен, машинно четим формат на портала на отворените данни по смисъла на Закона за достъп до обществена информация, реши Народното събрание.

При промяна в обстоятелствата, при които са издадени, министърът на икономиката и индустрията ще може да спира или отнема издадено удостоверение за внос, износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната, реши Народното събрание. Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, внесени от Министерския съвет.

Искания за предоставяне на финансова помощ за аварийни ремонти на улични настилки, възстановяване на водопроводи, пътни участъци, подпорни стени и др. са постъпили от общините Берковица, Георги Дамяново и Мездра, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушване в парламента. Изслушването беше за действията на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за справяне с последиците от наводненията в различни области в Северозападна България през последните две седмици.

На комисията всяка година са отпускани около 70-80 млн. лева. До момента има две решения, с които са отпуснати 63 млн. лв. и има остатък от 17 млн. лв., обясни в пленарна зала министър Калин Стоянов. С новия бюджет ще има отпуснати допълнително 50 млн. лв., съобщи той и посочи, че има уверението на финансовия министър Асен Василев за това.

Заявихме желание за значително по-висока сума в бюджета за 2024 г., защото имаме заявени искания за 520 млн. лв., каза министърът на вътрешните работи.

Парламентът не прие законопроект, с който се предлагаше регионалните дирекции „Гранична полиция“ да имат право да искат използване на специални разузнавателни средства. Вносител на промените е Министерският съвет.

Източник: parliament.bg

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук