Директорката на болницата в Раднево остава в ареста

0
80

Директорът на болницата в Раднево остава в ареста за присвояване на средства в особено големи размери и безстопанственост. Заедно с нея в ареста са и началник “Личен състав” и служебният шофьор. С домашен арест е главната счетоводителка.

Миналата седмица ДАНС и Прокуратурата започнаха проверка в здравното заведение по сигнал на кмета заради тежкото финансово състояние. Вече месеци наред почти всички лекари и медицински сестри в болницата в Раднево не получават заплатите си. В същото време четирима от администрацията – секретарка, шофьор и главен счетоводител, са се разписвали под многократно надхвърлящи обичайните заплати суми.

До момента са установени 79 граждански договори с 10 лица, с които е източвано здравното заведение. Шофьорът и секретарката са се сдобили с апартамент, два автомобила и златни накити .Нанесените щети са за близо половин милион лева.

“Обвинението за пране на пари е спрямо две лица за това, че в съучастие са придобили имущество, парична сума в общ размер 192 399 лв. и са я преобразували в друго имущество, като са знаели или са предполагали,че е придобита от престъпление. Обвинението е за длъжностно присвояване на чужди пари, собственост на лечебното заведение в размер на 83 862 лв. В механизма на присвоителните действия е ползвано основание за плащане на парични суми по граждански договори с лица, без да е изпълняван предмета на гражданските договори”, каза наблюдаващият прокурор Емилия Вакарелска.