Днес е Борисовден, почитаме Св. Цар Борис – Михаил Покръстител

1
1761

На днешния ден имен ден празнуват Борис, Боряна, Борислав, Борил.

Тази година се навършват 1150 години от приемането на християнството по българските земи. Свети цар Борис-Михаил – покръстител преговарял с папа Николай, но приел Христовата вяра от Изток и патриарх Фотий Цариградски изпратил епископи и свещеници в България.

Борис се прекръстил с цялото си семейство, като при кръщението приел името на Византийския император – Михаил. Кръстили се болярите и целият народ в 865 година.

След смъртта на светите братя Кирил и Методий, учениците им намерили радушен прием в България и подпомагали Борис в религиозно-просветната и книжовна дейност. След оттеглянето на Борис от престола,  недоволни боляри подтикнали сина му Владимир към преврат, за да се възвърне езическата религия. Узнал това, Борис се върнал в столицата Плиска и потушил метежа. Владимир бил свален и на негово място бил поставен по-малкия син Симеон. След  това Борис Михаил заживял в манастира на пост и молитва и завършил живота си като монах в 906 година на 2 май.

Тази сутрин, в Синодалния параклис “Св. равноапостолен и благоверен цар Борис-Михаил Покръстител” с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит бе отслужена Златоустова св. Литургия.

1 коментар

  1. Браво! За пръв път написахте статия без езически суеверия и простотии, за това коя вежда да си оскубем и с какъв щпагат да седнем на тоалетната на даден християнски празник.