Днес е Ден на библиотекаря

0

11 май официално се чества у нас като Ден на библиотекаря. На датата първоначално  Българската православна църква е чествала Празникът на Св. Св. Кирил и Методий. Денят на създателите на славянската азбука, бил отбелязван като църковен празник още преди XII век. Той се превръща и в Ден на библиотекаря.

От самото си зараждане в древността до днес библиотеките са оцелели, защото винаги е имало личности, които да им служат с мисия за опазване и пренасяне на знанието във вечността, личности – пазители и разпространители на най-голямата сила за прогреса на човечеството. Най-ценното в една библиотека винаги са били книгите и …нейните библиотекари.

Защото една библиотека без библиотекар би представлявала един голям склад на книги, помещение без душа, може би и без светлина.

Ролята на библиотекаря винаги е била да запази натрупаното наследство на цивилизацията за бъдещето, да съхрани българския дух и идентичност, да търси най-пряката и необходима връзка между миналото и днешните предизвикателства на времето.

Професията на библиотекаря е една от най-старите, съдейки от факта, че първата библиотека е построена през 7-ми век пр.н.е. от асирийския цар Ашурбанипал в древния град Ниневия, и която е по-стара с 400 години от световноизвестната Александрийска библиотека в Египет.

Някога библиотекарите са били втори по ранг след владетеля, заради функцията им на пазители на информацията, която е актуална и днес.

Честит празник!

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук