Днес е Ден на р. Дунав, каква програма предлага общината?

0

Богата програма за Деня на река Дунав 29 юни подготвя Община Русе. Концерти, конкурси, творчески работилници, водни битки, рисунки на асфалт, танци и много награди очакват русенци и гостите на града тази събота.

В 10 ч. на русенския кей инициативата „Водни битки – лято 2024“ ще предложи на публиката серия от забавни състезателни игри. Предизвикателствата са свързани с преодоляване на препятствия, точност, ловкост, баланс и бързина. Ще има и детски арт хепънинг под наслов „На брега на реката“, включващ работилница за пясъчни картини и рисуване върху природни материали, викторина с въпроси за река Дунав и „магически“ научни експерименти. По време на празника ще бъде рисувана голяма картина на асфалт. На кея ще има и работилници за хартиени кораби, лодки, жабки, рибки и капитански шапки. Организатори на инициативите са Общинската фондация „Русе – град на свободния дух“, Сдружение „Дунавско сияние“ и Басейнова дирекция „Дунавски региони“.

В 12 ч. във фоайето на Доходното здание ще бъде открита изложба с отличените творби в първия Международен конкурс за карикатури в Русе „Вода – Река – Хора“. В него участват над 150 изявени творци от 49 държави. Организатори на престижния форум са Община Русе, ОП „Русе арт“ и  Съюзът на българските художници – секция „Карикатура“.

В 17 ч. в Дом „Канети“ е началото на концерта „Plant/Human  Duo“ на Мирян Колев – музикант и мултидисциплинарен артист, работещ в сферата на експерименталната, електроакустичната, импровизационната музика и саунд арт. За последните 10 години той е осъществил близо 300 събития в 30 страни в Европа, Азия и Африка. Организатор на инициативата е Международно дружество „Елиас Канети“.

В 20 ч. в зала „Филхармония“ започва концертът „На една ръка разстояние“ с участието на „Atalante Quartet“ от Австрия. Ансамбълът е основан през 2014 г. от музиканти, завършили Университета за музика и сценични изкуства във Виена и Университета „Моцартеум“ в Залцбург. През 2018 г. квартетът печели Първа награда на Международния конкурс за камерна музика „Свирел“ в Словения и Трета награда на Международния конкурс „Йоханес Брамс“ в Пьортшах. През 2021 г. ансамбълът издава своя дебютен албум „Хайдн“.

По време на гостуването си в Русе музикантите ще изпълнят творби от Й. Хайдн, A. Брукнер, Фр. Шуберт, E. Шулхоф и Б. Барток. Събитието се организира от Посолството на Австрия в България под патронажа на Н. Пр. Андреа Икич – Бьом по повод австрийското председателство на стратегията на ЕС за Дунавския регион.

Празничният ден ще завърши с организирания от Община Русе концерт с участието на Биг Бенд – Русе с диригент Димчо Рубчев и  русенските рок групи  „Hammer Dance“ и „Underseason“. Началото е в 20 ч., а мястото е откритата сцена на русенския кей, където участници и публика ще посрещнат огнения дунавски залез.

В съботния ден Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ е обявила Ден на отворените врати във Флотската кула. Тя може да бъде разгледана между 11 и 13 ч. и от 14:30 до 16:30 ч.

Денят на река Дунав се отбелязва на датата, на която 13 държави и Европейската комисия подписват Международната конвенция за опазване на реката. За първи път празникът се чества през 2004 г. Мисията му е чрез различни инициативи и събития да покаже значението на Дунав за обществото и да привлече вниманието към съхранението на реката и притоците ѝ.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук