Днес е денят на доброто настроение! Усмихни се!

0
208
Днес е денят на доброто настроение

Днес е денят на доброто настроение. По традиция всеки първи петък на октомври се отбелязва като Световен ден на усмивката.

Този ден трябва да бъде посветен на доброто настроение, а девизът му е: Направи нещо добро. Помогни на някой да се усмихне.

Празникът на усмивката се отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс на 1 октомври 1999 година. Хиляди ученици от този град изготвят картички с усмихнатото лице, които изпращат на болници и клиники. Това се превръща в национално и международно водещо събитие на новинарските потоци, съобщават от фондацията Worldsmileday. Специално за този ден пощенските служби на САЩ издават пощенска марка с усмихнатото лице, което се повтаря в чест на този ден и през следващите години.

В запазена марка на празника, който се отбелязва първия петък на м. октомври, се е превърнало познатото усмихнато жълто лице, което всички сме свикнали да виждаме почти навсякъде. Символът „smiley“ няма нито политика, нито география, нито религия.

Smiley е дело на американския художник Харви Бол, който го реализира точно за 10 минути през 1963 г., като поръчка на една застрахователна компания, решила да повдигне духа на своите служители и да ги накара да се усмихват всеки път, когато се срещат с клиенти. Харви Бол първоначално е замислил днешния празник като протест срещу комерсиализацията на неговото усмихващо се творение и интернет пространството като цяло.