Днес е Йом Кипур, най-свещеният ден в еврейския календар

0

Днес евреите по света отбелязват най-големият еврейски празник – Йом Кипур, денят на опрощаване на греховете. През 2021 година праазникът е от залез слънце на 4 октомври, вторник, до нощта на 5 октомври, сряда.  

В Тората този ден се нарича Йом хаКиппурим (ив: „ден на изкупващите греховете си“). Това е един от така наречените Йамим Нораим (ив: „дни за страхопочитание“). Йамим Нораим започват с Рош Хашана и завършват с Йом Кипур, като тези дни съответстват също така на първите два дни и последния ден от Десетте дни на покаяние.  

В еврейския календар, Йом Кипур започва на залез слънце на десетия ден от еврейския месец Тишри (приблизително септември-октомври от григорианския календар) и продължава до изгрева на първите звезди на следващата нощ – може следователно да продължи 25 – 26 часа.   

Йом Кипур се нарича и Шабат на Шабатите. Това е най-свещеният ден в еврейския календар. Празникът е свързан със строг пост, като също така се забранява всякакъв вид дейност или работа, които биха могли да отвлекат вниманието от мисълта за изкупление и покаяние. Забранено е храненето, пиенето, миенето, гримирането; забранено е да се носят кожени обувки; забранено е да се прави секс. Постът – пълно лишаване от храна и напитки – започва малко преди залез слънце и завършва със залеза на слънцето на следващия ден, с появата на първите звезди.  

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук