Днес е Летен Никулден

0
92
Летен Никулден

На 9 май православната църква прославя за втори път през годината един от най-почитаните светци от Христовата църква – Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

Празникът, популярен още като Летен Никулден, съществува още от ХI век и е свързан с пренасянето на светите мощи на Николай Чудотворец от балканските земи в италианския град Бари. Базиликата в града е построена специално, за да ги приеме. Тя е популярно място за поклонение както на православни християни, така и на католици. След като мощите му са пренесени в града, той става патрон на Бари. Това е и причината в този южноиталиански град всяка година да се провежда церемония в чест на Светеца (Festa di San Nicola). На този ден неговата статуя, заедно с мощите му, се пренасят до вълнолома Свети Никола, където се качват на лодка за кратка „разходка“ в морето, следвани от много други лодки на поклонници и вярващи.

Св. Николай се родил през втората половина на III в. в Патара, град в малоазийската област Ликия и още от детски години проявявал истински християнски добродетели. По-късно Свети Николай става архиепископ на град Мира в Ликия (Мала Азия), умира на 6 декември 342 г. (Зимен Никулден) и светите му мощи се пазели в града до 1087 година.

Според народния календар, на този ден жените не трябва да хващат игла през деня, защото “дупчат” светеца в очите и ще се разболеят от “очибол”. Денят е посветен на Св. Никола – Летни, който трябва да осигури дъжд и плодовита година. В негова чест се коли мъжко животно за курбан, за да се предпази реколтата от градушка.