Днес е Малка Богородица, ражда се Света Дева Мария

1
На 8 септември

Денят, в който се е родила Света Дева Мария е сред 12-те големи християнски празника, известен в народната традиция като Малка Богородица. Православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.

Православната църква приема, че на 9 декември станало зачатието на Света Ана, а девет месеца по-късно се родила дъщеря им, която по Божията повеля била наречена Мария.

Денят се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа. В нейно име те месят голяма пита, Богородичен хляб, който се разчупва и раздава на всички в семейството. Едно парче се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица. В някои краища пазят това парче чак до четвъртия ден на Божията майка, когато е празникът Събор на Пресвета Богородица (26 декември). В народния календар под патронажа на Божията майка започва новият селскостопански цикъл.

1 коментар

  1. Да. Новината е полезна, до момента в който се пише на „наричане, заричане, пазене“ и други суверни смехории.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук